Mobile first design: waarom is het anno 2021 zo belangrijk?

mobile first designen

Inhoudsopgave

Vandaag de dag hebben 3.8 miljard(!) mensen toegang tot het internet via hun smartphone, dit is 48% van de wereldpopulatie. Er wordt geschat dat dit aantal toe zal blijven nemen, zo zal in 2025 dit getal stijgen naar maar liefst 72% van de wereldbevolking. Daarom is een mobile first design een goede strategie om toe te passen. Maar, laten we beginnen bij het begin. Wat is mobile first design en hoe wordt het gebruikt? Okan van Monkeys & Bananas Academy legt het jullie uit!

Wat is mobile first design?

Mobile first design is een type design waarbij voornamelijk gefocust wordt op de gebruikservaring van mobiele gebruikers. In tegenstelling tot wat vaak gedaan wordt, vanuit desktop designen, wordt het bij deze strategie eerst via mobiel gedaan. Dat is waar de naam ‘mobile first design’ vandaan komt.

Diverse strategieën voor webdesign

Een techniek die nu veel gebruikt wordt is ‘graceful degradation’: hierbij wordt er van desktop naar mobiel gewerkt, waardoor een gedeelte van de geplaatste content achtergehouden moet worden op het mobiele apparaat. 

Als designer wil jij bepalen wat de belangrijkste content is, jij wil namelijk dat de kern van de boodschap gelijk duidelijk is bij de gebruiker. Bij een mobile first design legt de designer voornamelijk de focus op de mobiele gebruiker. De designer begint in een mobiele ‘design omgeving’ en werkt dit langzaam uit naar een desktop versie. Dit wordt ook wel ‘progressive enhancement’ genoemd. Omdat de ruimte op een mobiel apparaat beperkt is waar alle informatie in verwerkt moet worden, zal de designer zijn content moeten beperken tot slechts de meest belangrijke content.

mobile first

De behoefte van de eindgebruiker

Naast het focussen op de kern van de boodschap, is het ook belangrijk om te kijken naar de extra functionaliteiten. De desktopgebruiker is wellicht wel op zoek naar meer gedetailleerde informatie, wil meer witruimte en verwacht meer afbeeldingen op volledig formaat.  Dit kan zeker meegenomen worden in het design, wanneer het design uitgebreid gaat worden voor de desktop-versie.

Wat is het verschil tussen mobile first en responsive design?

Er ontstaat vaak verwarring tussen mobile first design en responsive design. Deze twee termen worden vaak, foutief, door elkaar gebruikt. Terwijl deze twee methodes totaal verschillend zijn:

1. Responsive design

Responsive design begint op de desktop. Dit is op de maximale resolutie en wordt vervolgens terug geschaald naar het kleinste scherm. Hoewel de content en lay-out tijdens het proces wordt aangepast voor mobiel, blijven de navigatie, inhoud en downloadsnelheden toch meer afgestemd op de desktop versie. 

2. Mobile first design

We weten nu dat er bij mobile first design gedesigned wordt vanuit het mobiele apparaat. Vervolgens wordt de lay-out uitgebreid voor de tablet en desktop. Hierdoor kan de website zonder al te veel aanpassingen ook goed bekeken worden op tablets en desktops. Het design en de lay-out zijn gebaseerd op het bieden van een uitstekende mobiele gebruikerservaring: hoge downloadsnelheden, interessante content en een gebruiksvriendelijke navigatie. 

Aan de slag met online marketing?

Het online marketing bureau Monkeys & Bananas helpt je graag! 

Mobile first design: een juiste strategie?

Misschien dat je je nu afvraagt: ‘Welke design strategie kan ik het best gebruiken?’ Hierbij is het met name belangrijk om te kijken waar jouw doelgroep wil en waar deze actief is! Het is zeker geen verkeerde zet om mobile first design te implementeren, ook al laten de cijfers. Het bieden van een gebruiksvriendelijke website is én blijft natuurlijk de prioriteit.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Okan Devran

Okan Devran

Sinds twee jaar houdt Okan zich bezig met het bouwen en designen van websites. Niet alleen tijdens werk, maar ook in zijn vrije tijd. Het leuke aan zijn werk is dat hij een eigen draai aan zijn werk mag geven, waardoor creaties altijd anders zijn. Tegenwoordig is een website vrijwel onmisbaar in een bedrijf en daarom is het een noodzaak om een goed functionerende website te hebben.

Aan de slag met social media?

Vraag een vrijblijvend gesprek met onze specialisten aan voor een op maat gemaakte training!