Twitch live stream: dé ultieme gids om te starten met Twitch

Twitch live stream

Inhoudsopgave

Twitch is een online platform waarop iedereen over de hele wereld kan live streamen. Een live stream houdt in dat mensen live via een scherm kunnen meekijken met wat jij op dat moment aan het doen bent: of dat nu een moestuin onderhouden is of uitleg geven hoe je een glutenvrij bananenbrood bakt, dat maakt niet uit. Een Twitch live stream biedt daardoor enorm veel kansen voor bedrijven.

Wat is Twitch?

Twitch is vooral bekend geworden doordat gamers live streams gingen uitzenden van games die zij op dat moment aan het spelen waren. Zij focusten zich niet alleen op het spel, maar ook op de mensen die meekeken. Aangezien er enorm veel gamefans zijn in de wereld die het leuk vinden om mee te kijken hoe de pro’s het doen, werd dit al snel een groot succes.

Wie is de doelgroep van Twitch?

Twitch wordt steeds aantrekkelijker voor bedrijven, doordat het platform steeds meer mensen bereikt. Niet alleen in aantallen, maar ook in diversiteit aan mensen. Dit komt doordat er een steeds diverser assortiment aan live streams online komt.

Uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd 140 miljoen maandelijkse gebruikers zijn. In 2015 was dat aantal nog maar 55 miljoen. Het dagelijks aantal gebruikers? Dat zijn er 30 miljoen, een enorm groot aantal. Het grootste deel van de gebruikers zijn mannen (65%) of zijn gebruikers onder de 35 jaar (73%). Ook de creators zijn er in grote aantallen: iedere maand publiceren 7,4 miljoen creators een stream op Twitch. Het grootste deel van die content heeft betrekking op games. Dat is momenteel ook nog de grootste interesse van gebruikers. Games als League of Legends, Fortnite en Counter-Strike trekken enorm veel kijkers.

Kansen voor de zakelijke markt

Twitch merkt dat de interesse van de doelgroep verbreedt en het platform ook steeds meer niet-gamers aantrekt. Wij zien dit als een teken dat Twitch populairder zal gaan worden bij een bredere doelgroep. Van mee kijken met gamers tot aan het bewonderen van een chef-kok die op dat moment in een vijf sterrenrestaurant een verrukkelijk diner aan het bereiden is.

Dit kan veel verder gaan, namelijk skiliefhebbers die niet alleen de pistes checken of er voldoende sneeuw ligt in Oostenrijk, maar ook live meegenomen worden in een afdaling. Of stratenmakers die aan een klas met leerlingen laten zien hoe mooi hun vak is en wat erbij komt kijken. Kansen genoeg dus om Twitch in te zetten voor de zakelijke markt!

Voorbeelden van merken op Twitch

Als we Twitch doorzoeken zien we dat veel verschillende bedrijven en merken al een account hebben. Erg actief zijn ze alleen nog niet. Zo kan Twitch veel betekenen voor bijvoorbeeld McDonalds, Domino’s of Coca Cola. Laat de kijker eens meekijken in de kersttruck van Coca-Cola of geef een kijkje in de keuken van Domino’s, uiteraard eerlijk en authentiek!

Je zou ook kunnen werken met Twitch influencers. Een voorbeeld: de bekende YouTuber Enzo Knol is ook actief op Twitch. Hij heeft inmiddels meer dan 265.000 volgers en zijn video’s bereiken honderdduizenden kijkers.

Enzo Knol Twitch

Vergelijking: YouTube en Twitch

Twitch heeft sterke overeenkomsten met YouTube. Onder andere door de handige functie op Twitch om live streams voor 14 dagen op te slaan. Hierdoor hebben gebruikers de mogelijkheid om de stream terug te kijken. Het voordeel van Twitch is dat het meer kansen biedt voor live streams. Het platform is voor die functie namelijk ontwikkeld en heeft dagelijks dan ook meer livestream kijkers dan YouTube. Focus jij je op niet-live content? Dan wint YouTube, gezien het veel bredere publiek.

Twitch live: welke software heb ik nog?

Wanneer je vanaf een Xbox of PlayStation speelt kan je binnen een paar seconden een live stream starten. Goed om te weten: je hebt de mogelijkheid om Twitch op je telefoon te downloaden of via je de desktop te openen. Wil je vanaf een pc of laptop streamen? Dan moet je eerst een streaming software downloaden. Wij raden je aan om een open broadcaster software te downloaden, zoals OBS Studio.

Je kiest voor de optie ‘Installatieprogramma downloaden’. Als je dit gedaan hebt staat dit programma tussen je downloads op jouw pc of laptop. Als je er dubbel op klikt krijg je verschillende opties waar je op ‘Next’ moet klikken. Daarna klik je op ‘Install’ en de software staat op jouw pc of laptop. Jij kan bijna aan de slag!

image 14 e1643189816513

Hoe maak ik een Twitch account met de juiste instellingen?

De eerste stap is het aanmaken van een account. Op het moment dat je een account wilt aanmaken op Twitch vragen ze je om je e-mailadres, gebruikersnaam en het door jou gekozen wachtwoord in te voeren. Veel platformen hebben de optie om een bedrijfsaccount aan te maken, dit heeft Twitch niet. Iedereen die dus gebruik maakt van dit platform heeft dezelfde functies.

De volgende stappen zetten wij hieronder op een rijtje. Deze dien je eenmalig uit te voeren om een live stream te starten. In het voorbeeld hieronder hebben wij OBS Studio gebruikt.

1. Inloggen op Twitch

Op het moment dat je ingelogd bent op Twitch kom je op de onderstaande startpagina.

Twitch homepage

2. Ga naar ‘Instellingen’

Rechtsboven in beeld klik je op het profielicoon. Zoals je ziet verschijnt er een drop down menu. Je kiest vervolgens voor ‘Instellingen’.

Twitch inloggen

3. Ga naar ‘Kanaal en video’s’

Onder instellingen klik je op de derde subtitel: ‘Kanaal en video’s’.

Twitch instellingen

4. Het Creator Dashbard

Je komt dan in het Creator Dashboard. Klik links in het menu op ‘Streamen’. Er verschijnt dan rechts in beeld jouw primaire streamcode. Zorg dat je deze stream code kopieert. Deze heb je later nodig.

Twitch live stream

5. Broadcaster software

Je opent de broadcaster software die je gedownload hebt aan het begin van de voorbereidende stappen. Als je deze hebt geopend klik je linksboven op bestand. Vervolgens verschijnt er een drop down menu en kies je voor ‘Instellingen’.

Creator Dashboard OBS Studio

Het scherm instellingen opent zich dan in je beeld. In het linkermenu klik je dan op ‘Stream’. Bij ‘Dienst’ kies je ‘Twitch’ en vervolgens wordt er gevraagd om je persoonlijke stream code. Heb je die ingevuld? Dan klik je rechts onderin op toepassen en dan ben je bijna klaar om jouw Twitch live stream te starten!

Broadcaster software Twitch

Twitch live stream starten: hoe werkt het?

Hierboven hebben we de voorbereidende stappen met je doorgenomen om een account te maken. De volgende vijf stappen, zijn degene die telkens herhaald zullen worden wanneer je een stream wilt starten op Twitch. 

  1. Open de broadcaster software.
  2. Klik onderin je scherm op het +- tekentje onder bronnen.
  3. Je krijgt verschillende opties en kiest dan voor de optie ‘Beeldschermopname’.
  4. Selecteer het venster waarvan je de game wilt streamen.
  5. Klik op ‘Start streaming’.
OBS Studio twitch stream starten

Tips voor Twitch: hoe creëer ik meer bereik?

Leuk om te weten: Twitch heeft handige tools om jou te helpen met de groei van jouw account. Op het moment dat mensen jou willen volgen, drukken ze op de ‘Volg’-knop. Daarna zal er een belletje verschijnen. Als ze vervolgens op dat belletje drukken, worden ze op de hoogte gehouden als jij een nieuwe stream start. Ze krijgen dan een automatische melding op het moment dat jij live gaat. Als volger zijnde hoef je dus nooit een video te missen van je favoriete live streamer!

1. Info over jouw organisatie

Bij ieder account op Twitch heb je verschillende subtitels, bijvoorbeeld de subtitel ‘Info’. Hier kan je alles over jouw organisatie kwijt. McDonalds heeft hier bijvoorbeeld ”Would you like fries with that stream?” staan.

Twitch info organisatie

2. Planning van streamer

Als je naar de subtitel planning gaat dan kom je in een agenda terecht. Je kan zien of het account al geplande live streams heeft staan. Een soort ouderwetse TV gids dus! Als streamer zelf is het natuurlijk handig als mensen klaar zitten voor je stream, zodat je kijkers hebt wanneer je de stream start.

Twitch planning streamer

3. Opgeslagen video’s

Onder de subtitel ‘Video’s’ staan de video’s die de streamer van het account heeft opgeslagen. Zo kan een kijker ook streams op zijn gemak terugkijken als hij of zij op dat moment niet live erbij kon zijn. Ook voor de streamer is het leuk, omdat mensen achteraf jou video’s kunnen bekijken.

Op die manier blijven de views na het opnemen van de stream nog steeds stijgen. Als streamer kan je jouw video gratis opslaan voor 14 dagen. Heb je een abonnement? Dan kan je de video’s opslaan tot wel 60 dagen na het uitzenden.

Twitch opgeslagen video's

4. Chatten met kijkers

Als laatste maar zeker niet de minst belangrijke: de chat. Zodra je op ‘Chat’ klikt, kom je in de chatroom waar je reacties achter kan laten. Je kan ook een abonnement afsluiten als kijker. Daarmee kan je als abonnee in de chat cadeaus sturen naar andere mensen die live meekijken. Dit kan je doen omdat je merkt dat iemand groot fan is of bijvoorbeeld als je diegene een aardig volger vindt.

Voor een abonnement betaal je €3,99 per maand, een van de bijkomende voordelen is dat je zonder reclames naar livestreams kan kijken.

Twitch chatten

Aan de slag met Twitch?

Kom je er nu achter hoe tof Twitch is? Tijd om aan de slag te gaan met dit kanaal waar veel kansen liggen voor live streams. Échte interactie met jouw volgers is namelijk enorm belangrijk. Hoe kan dat beter dan live interactie. Meer leren over de mogelijkheden? Vraag aan onze specialisten, ofwel vakidioten, naar de mogelijkheden voor een Twitch training!

Deel dit artikel

Picture of Alain

Alain

Enthousiaste eigenaar van Monkeys & Bananas. Sinds ruim 5 jaar houdt Alain zich bezig met online marketing en alle trends binnen deze wereld. De uitdaging is om dan de belangrijkste onderwerpen eruit te pakken, zodat we deze in onze trainingen kunnen behandelen. Dat is Alain zijn kracht én zijn passie. Want hij wordt enthousiast van het overbrengen van kennis.

Meer leren over social media?

Wij gebruiken cookies

Deze site gebruikt cookies voor een betere ervaring. Kom er achter waar wij cookies voor gebruiken.

Gratis social media tips?

Iedere maand deelt onze social media specialist Lisanne haar kennis over social media met jou.

Ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor de maandelijkse nieuwsbrief