LinkedIn Recruiter Lite: alles over deze tool

linkedin recruitment

Inhoudsopgave

Uren aan het rondstruinen op LinkedIn naar een geschikte kandidaat, maar het gevoel hebben dat je jouw kostbare tijd verspild? Gelukkig heeft LinkedIn hier een oplossing voor in de vorm van LinkedIn Recruiter Lite. Dit is de ideale tool om doelgericht op zoek te gaan naar geschikte sollicitanten voor de functie.

Wat is LinkedIn Recruiter Lite?

Recruitment is een ander woord voor werving en selectie. LinkedIn Recruiter is een wervingstool om sneller en efficiënter topkandidaten te vinden, je krijgt namelijk inzicht in meer dan 740 miljoen leden. Met de juiste zoekfilters en spotlights vind je snel het talent waar je naar op zoek bent.

De tool selecteert speciaal voor jou de meest geschikte kandidaten en leden die openstaan voor een nieuwe uitdaging. Efficiënt en overzichtelijk!

Meer tools en functies ontdekken? Bekijk onze uitgebreide artikel over LinkedIn voor bedrijven!

Hoe maak ik een premium account op LinkedIn aan?

Het begint allemaal met het afsluiten van een premium account. LinkedIn biedt vier verschillende abonnementen aan:

 • Career
 • Business
 • Sales Navigator Core
 • Recruiter Lite
Schermafbeelding 2022 05 17 om 16.08.29

In deze blog leggen we de focus op Recruiter Lite. Aan de slag met LinkedIn Recruiter Lite kan vanaf jouw persoonlijke LinkedIn account. De eerste 30 dagen zijn gratis zodat je de omgeving kunt testen. In het onderstaande stappenplan neem ik je mee in het aanmaken van een premium account!

1. Premium account aanmaken

Zoals ik al aangaf kun je aan de slag met LinkedIn Recruiter vanaf jouw persoonlijke LinkedIn account. Log in op jouw eigen LinkedIn account en klik rechtsboven op ‘probeer premium gratis’, de eerste 30 dagen zijn namelijk gratis zodat je de omgeving kunt testen, ideaal als je het mij vraagt!

Ontwerp zonder titel 9

2. Kies voor sneller talent vinden en aannemen

Vervolgens kun je aanvinken waarvoor je premium wilt gaan gebruiken, in dit geval sneller talent vinden en aannemen.

Schermafbeelding 2022 05 17 om 15.45.24

3. Gratis maand starten

En kijk aan! Daar is je abonnement. Vanuit hier kun je een gratis maand starten.

Schermafbeelding 2022 05 17 om 15.48.08

Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je altijd vanuit jouw persoonlijke LinkedIn pagina in de Recruiter omgeving terecht komen. De tekst rechtsboven ‘probeer premium gratis’ wordt vervangen door onderstaande pictogram waar je ook weer op kunt klikken.

Ontwerp zonder titel 10

4. Klik op Recruiter Lite

Stel je hebt meerdere contracten, want LinkedIn biedt ook andere abonnementsvormen aan bijvoorbeeld Sales Navigator krijg je onderstaand scherm te zien, je klikt op Recruiter Lite en vanuit daar kan het recruitment proces beginnen! ?

LinkedIn Recruiter Lite

Project aanmaken in LinkedIn Recruiter Lite

Eenmaal een premium account aangemaakt kun je gaan starten met het creëren van een project in Recruiter Lite. Een project is de werkomgeving binnen LinkedIn Recruiter Lite. Hoe maak je een project aan? Follow me!

1. Project aanmaken

Om het jezelf gemakkelijk te maken is het handig om een project aan te maken, alle potentiële kandidaten komen dan in dit project terecht! Klik links boven op projecten en vervolgens op nieuwe maken.

Schermafbeelding 2022 05 16 om 12.19.49
LinkedIn Recruiter

2. Voer je projectdetails in

Voer de naam van het project in, een korte projectbeschrijving, de functietitel, locatie en senioriteitsniveau.

Schermafbeelding 2022 05 16 om 13.22.29

3. Project maken

Klik op project aanmaken en voilà, jij hebt een project! ?

Zoekopties LinkedIn Recruiter Lite

Je kunt nu starten met een zoekterm in de algemene zoekbalk bovenaan de pagina.

Ontwerp zonder titel 2

Maar als het goed is weet jij al heel goed waar naar je op zoek bent! Klik op de algemene zoekbalk en selecteer ‘+ Zoekopdracht naar ideale kandidaat‘ in het keuzemenu. LinkedIn Recruiter stelt aan de hand van jouw ideale profiel kandidaten voor, profielen in je eigen netwerk krijgen prioriteit in de zoekopdracht.

Ontwerp zonder titel 3

Voer de naam van de kandidaat in bij de zoekbalk waarvan jij denkt dat de persoon past binnen de organisatie, de kandidaat hoeft geen connectie van je te zijn. Selecteer de naam zodat die zichtbaar wordt in de zoekbalk.

Schermafbeelding 2022 05 16 om 13.46.46

Kleine tip; Beperk je zoekopdracht tot maximaal vijf personen voor het beste resultaat. Het voordeel van deze manier van zoeken naar de ideale kandidaat is dat de zoekfilters aan de linkerkant automatisch ingevuld worden aan de hand van je ideale kandidaat zoals onderstaande afbeelding aangeeft. Je kunt filters altijd bewerken en verwijderen.

Schermafbeelding 2022 03 29 om 16.01.54

Wil je helemaal blanco beginnen met zoeken op LinkedIn? Dat kan! Het verschil tussen blanco zoeken en op ideale kandidaat zit hem in de filters. Bij blanco zoeken zijn al je zoekfilters leeg en bij zoeken op ideale kandidaat zijn er van tevoren al een aantal filters ingevuld.


Klik weer op de algemene zoekbalk en selecteer ‘Nieuwe zoekopdracht uitvoeren in Recruiter’. Vanuit hier kom je op het volgende scherm terecht;

LinkedIn Recruiter Lite

Je ziet dat alle filters leeg zijn. Wil je de juiste kandidaat vinden voor jouw bedrijf? Dan is het belangrijk dat je de filters optimaal benut. Op die manier vergroot je de kans dat je de juiste kandidaten vindt.
De volgende zoekfilters zijn aanwezig;

 • Functietitels
 • Locaties
 • Soort werkplekken
 • Vaardigheden en beoordelingen
 • Bedrijven
 • Onderwijsinstellingen
 • Afstudeerjaar
 • Bedrijfstakken
 • Trefwoorden
 • Bedrijfsgroottes
 • Profieltalen

Zodra je de filters hebt ingevuld komen de potentiële kandidaten aan de rechterkant tevoorschijn ook wel genoemd ”talentpool”. Voorkom dat je telkens opnieuw moet filteren door je zoekopdracht op te slaan. In de algemene zoekbalk kun je de opgeslagen zoekopdrachten terugvinden en opnieuw gebruiken op een later moment. Het zoeken kan beginnen!

Ontwerp zonder titel 5

Denk jij tijdens jouw zoektocht op een geven moment; hé, dat is een interessant profiel! Dan klik je op de naam. Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over de desbetreffende persoon? klik dan op ”Openbaar profiel in een nieuw tablad”, zo verdwijn je niet uit de Recruiter omgeving, maar kun je het profiel uitgebreider bekijken.

Ontwerp zonder titel 6

Je kan ook kiezen voor opslaan naar pipeline waarbij je drie opties hebt;

 • Niet benaderd
 • Contact mee gemaakt
 • Gereageerd

Kies wat voor jou van toepassing is. Je kunt het stadium ook tussentijds wijzigen.
Via de pipeline kan je jouw kandidaten volgen en beheren gedurende het wervingsproces. Je hebt de potentiële profielen toegevoegd aan jouw pipeline, maar hoe nu verder? Vanuit de pipeline kun je gemakkelijk berichten versturen.

Schermafbeelding 2022 05 16 om 14.29.25

Je kunt dit doen aan de hand van de sollicitatie van de geschikte kandidaat, maar het kan ook zijn dat jij die persoon voor het eerst benaderd. Wees in dat geval creatief in jouw bericht, kies een pakkende openingszin en leg uit waarom je diegene benaderd. Vertel kort iets over het bedrijf en eindig met een call to action door bijvoorbeeld te vragen of het mogelijk is telefonisch in contact te komen.

Zodra je een bericht hebt gestuurd kun je het stadium wijzigen naar ‘contact mee gemaakt’ en zodra de persoon heeft gereageerd wijzig je de status naar ”gereageerd”. Op deze manier zie je precies wie in welk stadium zit en hou je het overzichtelijk!

Verschillen tussen LinkedIn Recruiter en Recruiter Lite

Recruiter Lite is de instaptool van LinkedIn, het grote verschil tussen Recruiter en Recruiter Lite bevindt zich in de bedrijfsgrootte. Recruiter Lite is de instaptool voor mensen bij kleine tot middelgrote bedrijven met een laag formule aan wervingsbehoeften, LinkedIn Recruiter is bedoelt voor teams van middelgrote tot grote bedrijven en uitzendbedrijven.

Recruiter Lite kan online gekocht worden als een maandelijks abonnement en kun je op elk gewenst moment opzeggen. LinkedIn geeft je de eerste 30 dagen gratis om alle functies uit te proberen!
Na een gratis proefmaand loopt je abonnement automatisch door, voor LinkedIn Recruiter Lite betaal je 159,99,- per maand als je voor jaarlijkse facturering kiest. Je kunt op elk moment opzeggen en 7 dagen voor je gratis proeflidmaatschap verloopt een herinnering.

Verder heb je bij LinkedIn Recruiter beperkingen in je functies, zo kun je 30 InMail-berichten per maand versturen en bij een uitgebreidere tool max 150 berichten. Daarnaast heb je minder filters ter beschikking, 20 inplaats van 40+. Maar uit onze ervaring blijkt dat je het hier prima mee redt! 😉

Voordelen van Recruiter Lite

Recruiter Lite heeft het voordeel dat je al vooruit kunt werken. Zodra wij als bedrijf zijnde voor in de toekomst op zoek zijn naar een nieuwe projectmanager, dan gaan we al op zoek naar relevante profielen en die slaan we op in het project. Verder is het super chill dat je talloze filters ter beschikking hebt, je kunt continu switchen van filters en je krijgt meteen de potentiële kandidaten te zien en dat allemaal op 1 pagina! Een ander voordeel is dat een bepaald profiel voor nu wellicht niet past, maar in de toekomst wel en dat je het profiel dus nog ter beschikking hebt zonder weer uren opnieuw te zoeken. Belangrijk dus om in je achter hoofd te houden dat je bezig bent met het bouwen van langdurige relaties.

Nadelen van Recruiter Lite

Tijdens onze zoektocht naar nieuwe kandidaten merken we dat het gebruik van InMail berichten niet helemaal effectief is. Bij InMail is het niet altijd zeker of iemand jouw bericht ontvangt en deze ook daadwerkelijk opent, omdat het bericht geaccepteerd moet worden. Daarnaast weten mensen ook dat het om ‘gesponsorde’ mail gaat en daar zit niet altijd iedereen op te wachten. Mijn voorkeur is om binnen je organisatie de profielen door te nemen en collega’s een connectieverzoek te laten versturen met een persoonlijk bericht, zo bouw je ook nog eens een persoonlijk netwerk op! 🙂

Recruitment via LinkedIn: doen of niet?

Ik zei het in het begin al, een ideale tool. Naar mijn mening vind je met LinkedIn Recruitment sneller de juiste kandidaten, breid je jouw zoekopdrachten uit tot buiten je netwerk en beheer je kandidaten die je nu of in de toekomst wilt aannemen. Ik vind het super handig dat je in één oogopslag de filters kunt aanpassen en er vanuit daar een waslijst aan kandidaten uitrolt. In het begin kost het even tijd, maar het levert je uiteindelijk echt eerder de juiste kandidaat op.

Waar vind ik LinkedIn Recruiter?

Op de homepagina vanaf jouw eigen LinkedIn pagina heb je toegang tot LinkedIn Recruiter. Klik op het pictogram Recruiter rechtsboven. Meld je aan met dezelfde inloggegevens als die van je persoonlijke account.

Ontwerp zonder titel 7

Wil je weer terug naar je eigen LinkedIn pagina? Klik dan rechtsboven in op jouw eigen foto en klik op ”Ga naar LinkedIn”, je komt dan weer terug op je persoonlijk account.

Ontwerp zonder titel 8

Aan de slag met LinkedIn Recruiter

Ben jij het ook zat om te verdwalen in de LinkedIn Recruiter omgeving en wil jij meer uit LinkedIn halen?Dan is de LinkedIn training wellicht iets voor jou! Tijdens de LinkedIn training krijg jij waardevolle inzichten om toe te passen in de praktijk. Tot snel!

Deel dit artikel

Picture of Lois

Lois

Enthousiaste en creatieve Social media manager die up to date is met de laatste trends binnen in Social media! Voor meerdere klanten is Loïs dagelijks actief op alle kanalen. Een verandering ziet Loïs dan ook snel. Waar Loïs echt energie van krijgt? Kennis delen! En dat heb je net zelf mogen ervaren! :)

Meer leren over social media?

Wij gebruiken cookies

Deze site gebruikt cookies voor een betere ervaring. Kom er achter waar wij cookies voor gebruiken.

Gratis social media tips?

Iedere maand deelt onze social media specialist Lisanne haar kennis over social media met jou.

Ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor de maandelijkse nieuwsbrief