Nu LinkedIn blijft groeien merken we steeds vaker dat het interessanter wordt om meer te doen dan alleen berichten te posten, te liken en te reageren. Inmiddels zijn er ruim 5 miljoen Nederlanders op LinkedIn te vinden. Zoeken op LinkedIn kan daarom erg waardevol zijn. Bijvoorbeeld als jij een lead of een nieuwe werkgever zoekt. Wij geven je praktische tips om jouw zoektocht effectiever te maken!
De juiste zoekwoorden op je profiel
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat jij zelf goed gevonden kunt worden op LinkedIn. Het is dus goed om met de juiste zoektermen je eigen profiel te vullen. Op die manier vergroot je de kans dat iemand die opzoek is naar een persoon als jij, ook écht op jouw profiel uit gaat komen. Denk daarbij dus ook goed na over eventuele zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt. Je kunt jezelf natuurlijk ‘digital strategy expert’ noemen, maar je zou ook kunnen kiezen voor een titel als ‘marketing specialist’. Maak hierin een bewuste keuze waarop jij gevonden wilt worden!
Zoekfunctionaliteiten van LinkedIn
In de afgelopen jaren hebben we gezien dat LinkedIn haar zoekfunctionaliteiten behoorlijk heeft uitgebreid. Inmiddels kun je niet alleen zoeken op LinkedIn op namen van personen, maar ook op het volgende:
- Personen
- Vacatures
- Bijdragen
- Groepen
- Onderwijsinstellingen
- Evenementen
- Bedrijven
Zoeken naar andere personen
Zoeken op LinkedIn is waardevol om verschillende redenen. Zo kun je de zoekfunctie gebruiken wanneer jij met je product en/of dienst bij de juiste persoon aan tafel wilt komen. In dit voorbeeld wordt gesproken van ‘inkoper’. Stel je hebt een product dat je wilt aanbieden bij verschillende bedrijven. Hiervoor wil je graag met inkopers van deze organisaties in contact komen. Om te beginnen dien je dan een bewuste keuze te maken voor de zoekwoorden die je gebruikt. Je kunt natuurlijk ook verschillende zoekacties doen voor onder andere: inkoper, inkoopmanager of purchasing.
Filters instellen op LinkedIn
Wanneer je hebt gekozen heb voor ‘inkoper’, kies je als eerste voor de filter ‘personen’. Vervolgens kun je kiezen tussen een aantal mogelijkheden:
- Connecties
- Locaties
- Huidig bedrijf
- Alle Filters
Wanneer je kiest voor ‘alle filters’ zie je aanvullend nog een aantal mogelijkheden:
- Vorig bedrijf
- Onderwijsinstelling
- Bedrijfstak
- Profieltaal
- Dienstverleners
- Etc.
Een aantal van de filters worden hieronder verder besproken:
Connecties: 1ste – 2de – 3de
Het is vaak handig om te kiezen voor de filter 2de connecties. Je krijgt dan alle personen te zien die een gemeenschappelijke connectie met jou hebben. In de praktijk kun je dan de gemeenschappelijke connectie vragen hoe goed hij de inkoper, waar we naar opzoek zijn, kent. Op basis hiervan kun je eventueel contact met hem opnemen en de persoon in kwestie noemen. In de praktijk blijft dat dit de kans sterk vergroot op een reactie. Contact opnemen doe je meestal door een connectieverzoek te sturen, met daarbij een stukje tekst.
Locatie
Door op een bepaalde locatie te zoeken op LinkedIn verklein je de zoekresultaten. Vaak hebben mensen een voorkeur voor regionale contacten, waardoor het advies is (mits dat voor jou en je branche/business natuurlijk ook geldt) om te starten in je eigen stad of provincie.
Huidig bedrijf
Het kan natuurlijk zo zijn dat je heel specifiek opzoek bent naar iemand die voor een bepaalde organisatie werkt. Geen probleem! Kies hier het huidige bedrijf, en je ziet direct de naam van de persoon waarmee jij in contact wilt komen. Let er wel op dat je niet zeker weet of de persoon in kwestie zichzelf ook ‘inkoper’ noemt op LinkedIn. Het is de moeite waard om dezelfde zoekopdracht dus met verschillende functie titels te doorlopen.
LinkedIn vacatures zoeken
LinkedIn kan je helpen bij het zoeken naar relevante vacatures die aansluiten bij je vaardigheden en kwalificaties. Je kunt zelf zoeken, maar ook rechtstreeks navigeren naar de vacaturepagina. Zie daarvoor de meest rechterknop op de afbeelding hieronder.
Op de vacaturepagina kan je zelf zoeken op functietitel. Vervolgens kun je filteren op:
- Land
- Plaatsingsdatum
- Ervaringsniveau
- Bedrijf
- Soort vacature
- Op locatie/Op afstand
Het is ook mogelijk om LinkedIn functies te laten voorstellen op basis van je kwalificaties en ervaring. Zorg er daarom voor dat jouw LinkedIn-profiel helemaal up-to-date is!
Heb je een vacature gevonden die jou aanspreekt? Dan kan het solliciteren beginnen! LinkedIn biedt de mogelijkheid aan om direct via LinkedIn te kunnen solliciteren. Klik daarvoor op de button ‘Eenvoudig solliciteren/nu solliciteren’ om rechtstreeks op de desbetreffende vacature te solliciteren zonder LinkedIn te verlaten.
Op het moment dat je aan het solliciteren bent, zal LinkedIn je vragen om jouw sollicitatie gegevens op te slaan zodat je die kan gebruiken bij je volgende sollicitatie.
Ook is het mogelijk dat je de knop solliciteren ziet staan, in dit geval word je doorgestuurd naar de website of het vacaturebord van het bedrijf.
Aan de slag met LinkedIn voor jouw organisatie
Tijd om in de praktijk aan te slag met de functionaliteiten van zoeken op LinkedIn. Mocht je na het lezen van dit artikel het gevoel hebben dat je veel meer uit LinkedIn zou kunnen halen, bekijk dan eens alle kansen van LinkedIn Marketing. Of bekijk de mogelijkheden van een LinkedIn workshop!