Facebook Advertenties: alle soorten ads en hoe ga je aan de slag?

Facebook Ads

Inhoudsopgave

Facebook advertenties worden door veel verschillende bedrijven ingezet. Niet alleen particulieren gebruiken het, maar ook bedrijven. Laat dat nu precies handig zijn voor jou! Je kunt van alles op promoten en adverteren op een hele specifieke doelgroep. Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? Lees dan verder!

Benieuwd naar alle mogelijkheden van Facebook? Lees dan onze complete gids over Facebook Marketing.

Facebook advertenties: waardevol of niet? 

Misschien heb je al een bedrijfsaccount voor je bedrijf op Facebook, op die manier trek je al veel mensen naar je bedrijf. Wanneer je nog een persoonlijk profiel hebt is het verstandig om een bedrijfsprofiel aan te maken. 

Wanneer je meer naamsbekendheid, leads en sales wilt bereiken is het een goede optie om te starten met adverteren op Facebook. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo heb je organische media en paid media. Deze verschillen door dat je met organische content je op een natuurlijke manier je volgers bereikt.

En daar is ook meteen alles mee gezegd: je bericht bereikt alleen je volgers. Wanneer je gaat adverteren bereik je juist mensen buiten je volgers. Je kunt het precies targetten dat je jouw doelgroep bereikt op basis van interesses en leeftijd bijvoorbeeld.

Kortom: adverteren op Facebook is heel waardevol! Hieronder alle voordelen op een rijtje.

  • Je kunt al adverteren vanaf een klein budget
  • Het is een goede aanvulling op je organische content
  • Je kunt een groot publiek bereiken
  • Je kunt je doelgroep heel specifiek targetten

Alle soorten Facebook Advertenties

Er zijn een heleboel verschillende Facebook advertenties die je kunt gebruiken om je doelen te bereiken. 

1. Image Ads

Beeldadvertenties zijn de meest voorkomende Facebook advertenties. Via deze manier laten bedrijven afzonderlijke afbeeldingen adverteren om hun producten, diensten of merk te promoten. Beeldadvertenties kunnen worden gebruikt voor verschillende advertentietypen, plaatsingen en beeldverhoudingen. 

Deze manier past goed bij campagnes die een goede inhoud kunnen laten zien in één afbeelding. Het hoeven niet per sé foto’s te zijn, dit kunnen ook illustraties of ontwerpen zijn. Je kunt er makkelijk een maken door een bestaand bericht te promoten met een afbeelding van je Facebook-pagina. 

Deze Facebook advertentie is geschikt voor verschillende fases van de Customer Journey. Of je nu naamsbekendheid wilt vergroten of een nieuwe productlancering wilt promoten! Let er wel op dat je dus maar 1 afbeelding kunt gebruiken om dit te bereiken.

Facebook advertenties

2. Lead ads

Lead ads zijn advertenties die op de tijdlijn van de doelgroep verschijnen. Ze zijn alleen beschikbaar voor mobiele apparaten, omdat ze speciaal zijn ontworpen om het voor mensen gemakkelijk te maken om hun contactgegevens te geven zonder veel te hoeven typen. Deze lead ads zijn het liefst zo simpel mogelijk zodat mensen snel hun gegevens achter te laten en zich daarmee bijvoorbeeld in te schrijven voor een nieuwsbrief.

Ze zijn heel handig voor het verzamelen van abonnementen op nieuwsbrieven, het aanmelden van iemand voor een proefversie van je product of het toestaan ​​dat mensen je om meer informatie kunnen vragen.

Facebook-ads-2

3. Facebook retargeting

Facebook retargeting is een techniek waarbij adverteerders specifieke gebruikers op Facebook targeten met advertenties op basis van hun online gedrag. Dit gebeurt door het plaatsen van een “retargeting pixel” op de website van de adverteerder. Deze pixel volgt de bezoekers van de website en plaatst een cookie in hun browser, zodat de adverteerder hen later op Facebook kan targeten met relevante advertenties.

Als een gebruiker bijvoorbeeld een product bekijkt op de website van een adverteerder, maar het product niet koopt, kan de adverteerder de gebruiker later op Facebook targeten met advertenties voor dat specifieke product. Dit kan helpen om de gebruiker over de streep te trekken om het product toch te kopen.

Facebook retargeting kan een effectieve manier zijn om het rendement van je Facebook-advertenties te verhogen, omdat het je in staat stelt om specifiek te targeten op gebruikers die al bekend zijn met je merk of product. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je retargeting campagnes relevant en waardevol zijn voor je doelgroep, om te voorkomen dat ze als irritant worden ervaren.

Stappenplan Facebook advertenties maken

Hieronder volgt een stappenplan voor het maken van Facebook advertenties.

1. Open Facebook Advertentie manager

Log in met je Facebook accountgegevens

2. Klik op Advertenties

Vervolgens klik je op ‘advertentie maken’ in de linkerbovenhoek van je scherm. 3.

3. Kies het doel van je advertentie

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het verkrijgen van meer likes voor je pagina, het verkrijgen van meer bezoekers op je website of het verkrijgen van meer conversies op je website.

4. Selecteer de locatie waar je je advertentie wilt laten zien

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een specifiek land of een wereldwijde doelgroep.

5. Kies het budget en de looptijd voor je advertentie

Je kunt kiezen voor een dagelijks budget of een totaal budget en je kunt ook aangeven hoe lang je advertentie moet lopen.

6. Maak een advertentiegroep aan

Een advertentiegroep is een set van advertenties die gebaseerd is op een gemeenschappelijk thema of doel.

7. Voeg de advertentie creatie toe

Je kunt kiezen voor een foto- of video advertentie, een carrousel advertentie of een verhaal advertentie. Voeg vervolgens de afbeeldingen, video’s of tekst toe die je wilt gebruiken in je advertentie.

8. Voeg de doelgroep voor je advertentie toe

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde leeftijdscategorie, geslacht of geografische locatie. Je kunt ook specifieke interesses opgeven voor je doelgroep.

9. Voeg de plaatsing voor je advertentie toe

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je advertentie te laten zien in het nieuwsfeed van mensen op desktop computers, op mobiele apparaten of op beide.

10. Voer de betalingsinformatie in en klik op de knop “Advertentie maken” om je advertentie te plaatsen

Je advertentie zal nu worden goedgekeurd door Facebook en zal binnenkort live gaan

Facebook Advertentiebeheer: hoe gebruik je deze tool?

Met Facebook Advertentiebeheer kun je Facebook-advertenties maken en beheren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het doel van je advertentie, zoals het verkrijgen van meer likes voor je pagina of het verkrijgen van meer bezoekers op je website. Je kunt ook het budget en de looptijd van je advertentie bepalen en een doelgroep opgeven voor je advertentie, zoals een bepaalde leeftijdscategorie of geografische locatie.

Met Facebook Advertentiebeheer kun je ook de prestaties van je advertenties volgen en optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel mensen je advertentie hebben gezien en hoeveel mensen erop hebben geklikt. Als je ziet dat bepaalde advertenties beter presteren dan andere, kun je deze advertenties bijvoorbeeld vaker laten zien of meer budget toewijzen aan deze advertenties. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je advertenties zo effectief mogelijk zijn en dat je het beste rendement behaalt voor je budget.

Facebook ads 4

Kosten van Facebook advertenties

De kosten van een advertentie op Facebook kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals het doel van je advertentie, de grootte van je doelgroep en de concurrentie voor bepaalde advertenties.

Facebook gebruikt een systeem genaamd “veilingen” om de kosten van advertenties te bepalen. Wanneer je een advertentie maakt, kies je een doel voor je advertentie en stel je een budget en een maximum bedrag per klik (CPC) of maximum bedrag per duizend vertoningen (CPM) in. Facebook bepaalt vervolgens hoe vaak je advertentie wordt getoond aan je doelgroep op basis van deze informatie en de informatie van andere adverteerders die meedoen aan de veiling. Adverteerders die bereid zijn om meer te betalen zullen vaker hun advertentie laten zien aan de doelgroep.

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten per klik (CPC) op Facebook gemiddeld tussen de € 0,50,- en € 2,- liggen, terwijl de kosten per duizend vertoningen (CPM) gemiddeld tussen de € 5,- en € 20,- liggen. Dit zijn echter alleen gemiddelden en de werkelijke kosten kunnen sterk variëren. Om een idee te krijgen van de kosten van een advertentie op Facebook voor jouw specifieke doelgroep en doel, kun je het beste een paar tekstadvertenties maken en de resultaten vergelijken.

Veelgestelde vragen over Facebook Advertenties

Hoe zinvol zijn Facebook advertenties?

Adverteren op Facebook kan zinvol zijn voor veel bedrijven, afhankelijk van hun doelstellingen en doelgroep. Facebook heeft een enorme gebruikersdatabase met mensen uit alle leeftijdscategorieën en interessegebieden, wat het platform een aantrekkelijk middel maakt om te adverteren voor veel adverteerders. 

Hoe adverteer je via Facebook?

Om via Facebook te adverteren, moet je een account aanmaken in de Facebook Advertentie Manager. Vanuit hier kun je een advertentie maken door het selecteren van het doel van je advertentie, het budget en de looptijd, het opgeven van een doelgroep en het toevoegen van de creatie voor je advertentie (afbeeldingen, video’s of tekst). Vervolgens kun je de plaatsing van je advertentie bepalen, zoals in de nieuwsfeed op desktop computers of op mobiele apparaten, en de betalingsinformatie invoeren. Als je klaar bent, klik je op de knop “Advertentie maken” om je advertentie te plaatsen. Facebook zal vervolgens je advertentie goedkeuren en deze live laten gaan.

Wat kost een advertentie op Facebook?

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten per klik (CPC) op Facebook gemiddeld tussen de € 0,50,- en € 2,- liggen, terwijl de kosten per duizend vertoningen (CPM) gemiddeld tussen de € 5,- en € 20,- liggen.

Aan de slag met jouw Facebook Ads!

Heb je nog vragen over jouw Facebook Ads, of weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje bij onze Academy voor een Facebook Training! Zo word je volledig klaargestoomd om zelf jouw Facebook Ads in te richten.

Deel dit artikel

Picture of Lois

Lois

Enthousiaste en creatieve Social media manager die up to date is met de laatste trends binnen in Social media! Voor meerdere klanten is Loïs dagelijks actief op alle kanalen. Een verandering ziet Loïs dan ook snel. Waar Loïs echt energie van krijgt? Kennis delen! En dat heb je net zelf mogen ervaren! :)

Meer leren over social media?

Wij gebruiken cookies

Deze site gebruikt cookies voor een betere ervaring. Kom er achter waar wij cookies voor gebruiken.

Gratis social media tips?

Iedere maand deelt onze social media specialist (ofwel vakidioot) Meraux haar kennis over social media met jou.

Ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor de maandelijkse nieuwsbrief